Mobil Pazarlama Nedir?
Mobil pazarlama diğer pazarlama stratejilerinde olduğu gibi hedef kitleye ulaşmayı amaçlamaktadır. Sms, e-posta, web siteleri, uygulamalar, sosyal medya gibi kanalları kullanır ve akıllı telefon, tablet gibi mobil cihaz kullanıcılarına hitap eder.
Mobil Pazarlama Neden Önemlidir?
-
Erişim
We Are Social ve Hootsuite’in birlikte yayımladığı 2020 Türkiye raporuna göre;
- 77 milyona ulaşan mobil kullanıcı sayısı, Türkiye nüfusunun ?’sini oluşturmaktadır.
- Mobil kullanıcı sayısı 2019 yılına kıyasla %3,4 (2,6 milyon) artış göstermiştir.
- Akıllı telefon üzerinden oyun oynama yüzdesi ?’dir.
- Türkiye’de her 10 kişiden 9’unun mobil cihazı bulunmaktadır. Bu cihazların ?’u akıllı telefonlardan oluşmaktadır.
Bu verilere bakınca mobil pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Son derece yaygın olan mobil cihazlar her geçen gün artan kullanım süresi ile birleşince elimize büyük bir potansiyel geçmektedir.
-
Kolaylık
Mobil pazarlamayı önemli kılan sadece taşıdığı potansiyel değildir. Mobil pazarlamada tüketicilere ulaşmak ve geri dönüş almak daha kolaydır. Üstelik tüketicilere vermek istediğiniz mesaj anında iletilir.
-
Düşük Maliyet
Bir diğer kolaylık ise mobil pazarlamanın uygun maliyetli ve ulaşılabilir olmasıdır. Her marka, televizyon reklamlarına bütçe ayıramayabilir ancak mobil cihazlarla uyumlu bir web sitesi tasarımı yapmak ya da sosyal medya hesapları üzerinden profesyonel sosyal medya yönetimi hizmeti almak çok daha düşük maliyetli olacaktır. Her geçen gün daha da dijitalleşen ve mobilleşen dünyada insanların öncelikleri değişmektedir. Yukarıda paylaştığımız veriler ise bize bu değişimi kanıtlamaktadır.
Mobil Pazarlamada Nelere Dikkat Edilmelidir?
-
Hedef kitlenizi iyi analiz edin;
Hedef kitlenizi doğru anlamadan bir pazarlama stratejisi yürütmek size yarardan çok zarar getirecektir. Oluşturduğunuz hedef kitle profili, seçeceğiniz kanallardan kullanacağınız içerik türüne kadar size bilgi sağlayacak ve atacağınız adımları daha etkili kılacaktır.
-
Kullanıcı dostu olun;
Hiçbir kullanıcı geç açılan ve anlaması zor mecraları sevmez. Diyelim ki bir web sitesi oluşturdunuz. Bu web sitesine giren ve ilk sayfa dışında başka sayfalara yönelmeyen pek çok kullanıcı olacaktır. Buna Bounce Rate, Türkçesi Hemen Çıkma Oranı denir. E-ticaret sitelerinde bu oranın 5-55 aralığında olması hemen çıkma oranının yüksek olduğunu gösterir. Alanında uzman, tasarım prensiplerine ve kullanıcı alışkanlıklarına hâkim bir ekip ile çalışarak web sitenizi en verimli şekilde tasarlayabilir, hemen çıkma oranının olabildiğince düşük seviyelerde kalmasını sağlayabilirsiniz.
-
Uyumlu olun;
Sağladığınız hizmet ya da ürün ile ilgili mobil uyumlu içerik oluşturun. Seo uyumlu web sitesi gibi çözümler size bu konuda yardımcı olacaktır. E-posta kanalını kullanmayı tercih ettiyseniz harekete geçirici ve mobil uyumlu mesajlar kullanıldığından emin olun. Bu sayede elde ettiğiniz dönüşümleri daha kolay arttırabilirsiniz.
Potansiyel müşterilerinizin aklında birçok soru olacak ve bunları kolay bir şekilde size ulaşıp sorabilmek isteyeceklerdir. “Bize Ulaşın” ya da “Teklif Al” gibi düğmeler ile bunu elde edebilir, kullanıcılara güven sağlayabilirsiniz.
Son olarak attığınız bütün adımların verilerini analiz etmeyi unutmayın. Analiz ettiğiniz bu veriler neleri doğru yaptığınızı gösterdiği gibi nelerin optimize edileceğinin bilgisini de size verir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Mobil Pazarlama Strateji Türleri yazımıza göz atabilirsiniz.